Monika Beszterda-Buszczak
Stopień/tytuł: Dr inż.
Stanowisko: adiunkt
Pokój: 30 – I PIĘTRO
Telefon: 61-848-73-50
E-mail: monika.beszterda@up.poznan.pl
Wykształcenie:
2022 specjalista: diagnosta laboratoryjny (PWZDL: 19297), Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie
2019 specjalista: toksykolog, studia specjalizacyjne na Wydziale Farmaceutycznym, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
2016 doktorat, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2015 Zaawansowane materiały i nanotechnologia w praktyce, studia podyplomowe, Centrum Nanobiomedyczne, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
2014 mgr chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
2009 mgr inż. technologii żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Zainteresowania naukowe:
Związki endokrynnie aktywne obecne w żywności, materiale biologicznym oraz próbkach środowiskowych (tj.: izoflawony, bisfenole, etery diglicydylowe bisfenoli, metabolity o potencjale
estrogennym) – analityka z wykorzystaniem metod chromatograficznych oraz ocena skutków biologicznych ekspozycji.
Rola opakowań w bezpieczeństwie żywności – tworzywa sztuczne, mikroplastik, migracja substancji z opakowań do żywności – analiza chemiczna (HPLC-FLD/PDA) i mikroskopowa.
Obecność substancji toksycznych i/lub niedozwolonych w żywności i suplementach diety – metody immunochemiczne i chromatograficzne.
Alternatywne źródła naturalnych związków bioaktywnych – optymalizacja ekstrakcji oraz analiza chromatograficzna.
Wybrane publikacje:
Stężycka, O., Frańska, M., Beszterda‐Buszczak, M. (2023). Exploring Glycosylated Soy Isoflavones Affinities toward G‐tetrads as Studied by Survival Yield Method. ChemPhysChem, 24(10), e202300056. https://doi.org/10.1002/cphc.202300056
Frański, R., Beszterda-Buszczak, M. (2023). Comment on Villalva et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Antibacterial Properties of an Achillea millefolium L. Extract and Its Fractions Obtained by Supercritical Anti-Solvent Fractionation against Helicobacter pylori. Antioxidants 2022, 11, 1849. Antioxidants, 12(6), 1226. https://doi.org/10.3390/antiox12061226
Beszterda, M., Tądrowska, M., Frański, R. Multi-detection method for the fast screening of bisphenol A diglycidyl ether conjugates in the can-coating material. Journal of Coatings Technology and Research, 2022, https://doi.org/10.1007/s11998-022-00668-0
Beszterda, M., Frański, R. (2022). “Comment on Tremmel et al. In Vitro Metabolism of Six C-Glycosidic Flavonoids from Passiflora incarnata L.”. International Journal of Molecular Sciences, 2022, 22, 6566. International Journal of Molecular Sciences, 23(8), 4445. https://doi.org/10.3390/ijms23084445
Beszterda, M., Frański, R. (2022). “Seasonal Qualitative Variations of Phenolic Content in the Stem Bark of Prunus persica var. nucipersica ‐ Implication for the Use of the Bark as a Source of Bioactive Compounds”. Chemistry Select, 7(13), e202200418. https://doi.org/10.1002/slct.202200418
Szymborska, K., Frański, R., & Beszterda-Buszczak, M. (2022). „Extraction with Acidified Methanol – An Easy and Effective Method of Methyl Chlorogenate Formation, as Studied by ESI-MS”. Molecules, 27(21), 7543. https://doi.org/10.3390/molecules27217543
Beszterda M., Frański R.: „Electrospray ionisation mass spectrometric behaviour of flavonoid 5-O-glucosides and their positional isomers detected in the extracts from the bark of Prunus cerasus L. and Prunus avium L.” Phytochemical Analysis, 2021, 2(3), 433-439
Kasperkowiak M., Beszterda M., Bańczyk I., Frański R.: “Differentiation of bisphenol F diglycidyl ether isomers and their derivatives by HPLC-MS and GC-MS – comment on the published data”. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2021, 413: 1893–1903 https://doi.org/10.1007/s00216-021-03157-2
Beszterda M., Frański R.: (2021). Elucidation of glycosylation sites of kaempferol di‐O‐glycosides from methanolic extract of the leaves of Prunus domestica subsp. syriaca. Rapid Communications in Mass Spectrometry, 2021, 35(12), e9100. https://doi.org/10.1002/rcm.9100
Beszterda M., Frański R.: Comment on „Phenolic profiling and evaluation of in vitro antioxidant, α-glucosidase and α-amylase inhibitory activities of Lepisanthes fruticosa (Roxb) Leenh fruit extracts”. Food Chemistry, 2021, 361:130107. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130107
Gromadzka, K., Pankiewicz, J., Beszterda, M., Paczkowska, M., Nowakowska, B., Kocyłowski, R. The Presence of Mycotoxins in Human Amniotic Fluid. Toxins, 2021, 13(6), 409.
Drzewiecka, M., Beszterda, M., Frańska, M., & Frański, R. 2, 2-Bis (4-Hydroxyphenyl)-1-Propanol—A Persistent Product of Bisphenol A Bio-Oxidation in Fortified Environmental Water, as Identified by HPLC/UV/ESI-MS. Toxics, 2021, 9(3), 49. https://doi.org/10.3390/toxics9030049
Beszterda, M., Kasperkowiak, M., Frańska, M., Jęziołowska, S., & Frański, R. (2021). Ethoxylated Butoxyethanol-BADGE Adducts—New Potential Migrants from Epoxy Resin Can Coating Material. Materials, 2021 14(13), 3682. https://doi.org/10.3390/ma14133682
Beszterda M., Frański R.: „Identification of isoflavones in the extract of supplements for menopause symptoms by direct infusion electrospray ionization tandem mass spectrometry”. Analytical Science Advances, 2020, 1(3): 143-151 https://doi.org/10.1002/ansa.202000013
Beszterda M., Frański R.: „Detection of flavone C-glycosides in the extracts from the bark of Prunus avium L. and Prunus cerasus L.” European Journal of Mass Spectrometry, 2020, 26(5):369-375 https://doi.org/10.1177/1469066720963003