Imię i Nazwisko
Stopień/tytuł: dr
Stanowisko: adiunkt
Pokój: 24 – I PIĘTRO
Telefon: 61-848-73-49
E-mail: aneta.tomczak@up.poznan.pl
Wykształcenie:
2021 – doktorat, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2015 – studia magisterskie, kierunek: Biologia stosowana, specjalizacja: Biologia eksperymentalna, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2014 – studia podyplomowe, Przygotowanie Pedagogiczne, Wyższa Gnieźnieńska Szkoła Milenium
2013 – studia licencjackie, kierunek: Biologia stosowana, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Zainteresowania naukowe:
Analiza jakościowa i ilościowa aminokwasów białkowych z wykorzystaniem chromatografii UHPLC. Badanie, rozdział i oczyszczanie białek metodą FPLC (AKTA Pure). Wyznaczanie profilów białkowych (elektroforeza SDS-PAGE). Identyfikacja alergennych oraz immunoreaktywnych frakcji białkowych i peptydowych, głównie roślin strączkowych: soi i łubinu wąskolistnego (Western blot, Slot-blot, ELISA). Aktywność inhibitorów roślinnych. Analiza wpływu frakcji polipeptydowych soi oraz łubinu wąskolistnego dodawanych do pasz na immunoreaktywność surowców pochodzenia zwierzęcego (mleka/jaj).
Wybrane publikacje:
Kowalczewski P, Smarzyński K,
Kubiak P, Lisciecki M, Jezowski P, Tomczak A, Tomkowiak A, Grygier A, Kmiecik
D. Method of producing a plant-based gyros / Sposób wytwarzania roślinnego
analogu gyrosa. 2023,
Patent: Polish Patent Application No. P.446897
Swiątek M, Antosik A, Kochanowska D, Jezowski P, Smarzyński K, Tomczak
A, Kowalczewski P. The potential for the use of leghemoglobin and plant
ferritin as sources of iron. Open Life Sciences, 2023, DOI:
10.1515/biol-2022-0805
Molska M, Reguła J, Zielińska-Dawidziak M, Tomczak A, Świeca M. Starch
and protein analysis in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) sprouts
enriched with probiotic yeast. Food Sciences and Technology, 2022,
168(1):113903, DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113903
Tomczak A, Kmiotek M, Zielińska-Dawidziak M. Soybean and lupine addition
in hens nutrition – influence one egg immunoreactivity. Molecules, 2021,
26(14):4319. DOI: 10.3390/molecules26144319
Przeor M, Flaczyk E, Kmiecik D, Buchowski MS, Staniek H, Tomczak A,
Kobus-Cisowska J, Gramza A, Foksowicz-Flaczyk J. Functional Properties and
Antioxidant Activity of Morus alba L. Leaves var. Zolwinska Wielkolistna
(WML-P): The Effect of Controlled Conditioning Process. Antioxidants, 2020,
9(8): 668. DOI: 10.3390/antiox9080668
Zielińska-Dawidziak M, Tomczak A, Burzyńska M, Rokosik E, Dwiecki K,
Pisaecka-Kwiatkowska D. Comparison of
Lupinus angustifolius protein digestibility in dependence on protein,
amino acids, trypsin inhibitors and polyphenolic compounds content. Journal of
Food Science and Technology, 2020, DOI: 10.1111/ijfs.14450.
Tomczak A, Zielińska-Dawidziak M, Piasecka-Kwiatkowska D. Differences in
the immunoreactivity of milk from local farms and from points of purchase.
European Food Research and Technology, 2019, 246(1):1-9.
DOI:10.1007/s00217-019-03400-2
Tomczak A, Zielińska-Dawdziak M, Piasecka- Kwiatkowska D, Springer E,
Lampart Szczapa E. Cross-reactions between proteins isolated from new
narrow-leafed lupine breeding lines and antibodies present in the sera of
patients sensitized to soybeans and peanuts. 2018,
European Food Research and Technology, 245:433-441.
Tomczak A, Zielińska-Dawidziak M,
Piasecka- Kwiatkowska D, Lampart Szczapa E.
Blue lupine seeds protein content and
amino acids composition. Plant, Soil and Environment, 2018, 64 (4): 147–155. DOI:
10.17221/690/2017-PSE
Mankowska M, Nowacka-Woszuk J,
Graczyk A, Ciazynska P, Stachowiak M, Switonski M. Polymorphism and Methylation of the MC4R Gene in Obese and Non-Obese
Dogs, Molecular Biology Repeprts, 2017, 44(4):333-339. DOI:
10.1007/s11033-017-4114-3
Mankowska M, Stachowiak M, Graczyk
A, Ciazynska P, Gogulski M, Nizanski W, Switonski M. Sequence analysis of three canine adipokine genes revealed an
association between TNF polymorphisms and obesity in Labrador dogs , Animal
Genetics, 2016, 47(2):245-9. DOI: 10.1111/age.12390.