Ewa Bąkowska

Stopień/tytuł: Dr inż.

Stanowisko: adiunkt              

Pokój:  20A – PARTER 
Telefon: 61-848-73-57
E-mail:  ewa.bakowska@up.poznan.pl

Wykształcenie:

2022 doktorat, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 

2016 mgr inż. technologii żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 

Zainteresowania naukowe:

Badanie wpływu związków amfifilowych na powstawanie koloidów asocjacyjnych i ich oddziaływanie na autooksydacje olejów roślinnych. Badanie związku pomiędzy zmianami strukturalnymi i procesów utleniania oleju rzepakowego zawierającego koloidy asocjacyjne, a efektywnością występujących w nim natywnych oraz dodanych przeciwutleniaczy. Analiza fizykochemiczna olejów roślinnych pod kątem cech jakościowych oraz zawartości substancji bioaktywnych. Badanie aktywności przeciwutleniającej związków fenolowych. Kontrola procesu autooksydacji olejów roślinnych poprzez określenie pierwszorzędowych i drugorzędowych produktów utleniania.

ORCIID: https://orcid.org/0000-0002-3604-4414

Wybrane publikacje:

Dwiecki K., Przybył K., Dezor D., Bąkowska E., Rocha S.M., Interactions of Oleanolic Acid, Apigenin, Rutin, Resveratrol and Ferulic Acid with Phosphatidylcholine Lipid Membranes—A Spectroscopic and Machine Learning Study, (2023) Applied Sciences (Switzerland), 13 (16), art. no. 9362, DOI: 10.3390/app13169362

Siger A., Michalak M., Bąkowska E., Dwiecki K., Nogala-Kałucka M., Grześ B., Piasecka-Kwiatkowska D.: The effect of the genotype-environment interaction on the concentration of carotenoids, tocochromanol, and phenolic compounds in seeds of Lupinus angustifolius breeding lines, (2023) Journal of Food Composition and Analysis, 123, 105511, DOI: 10.1016/j.jfca.2023.105511

Dwiecki K., Bakowska E., The Effects of Association Colloids on Lipid Autoxidation in Bulk Oils (2022) Lipid Oxidation in Food and Biological Systems: A Physical Chemistry Perspective, pp. 257 – 275, DOI: 10.1007/978-3-030-87222-9_12

Bąkowska E., Siger A., Rudzińska M., Dwiecki K., Water content, critical micelle concentration of phospholipids and formation of association colloids as factors influencing autoxidation of rapeseed oil, (2022) Journal of the Science of Food and Agriculture, 102 (2), pp. 488 – 495, DOI: 10.1002/jsfa.11376

Siger A., Dwiecki K., Bąkowska E. Tocochromanols. In: Analytical Methods in the Determination of Bioactive Compounds and Elements in Food, (2021) Jeszka-Skowron M., Zgoła-Grześkowiak A., Grześkowiak T., Ramakrishna A., Eds., Food Bioactive Ingredients, Springer International Publishing: Cham, pp 121–161.

Siger A., Antkowiak W., Dwiecki K., Rokosik E., Rudzińska M.: Nutlets of Tilia cordata Mill. and Tilia platyphyllos Scop. – source of bioactive compounds, (2021) Food Chemistry, 346, 128888, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128888

Rokosik E., Siger A., Rudzińska M., Siejak P., Dwiecki K., Formation of Phospholipid Association Colloids in Rapeseed Oil and Their Effect on Lipid Autoxidation in the Presence of Sinapic and Ferulic Acid, (2020) European Journal of Lipid Science and Technology, 122 (2), art. no. 1900243, DOI: 10.1002/ejlt.201900243

Rokosik E., Siger A., Rudzińska M., Dwiecki K., Antioxidant activity and synergism of canolol and α-tocopherol in rapeseed oil is affected by the presence of phospholipid association colloids, (2020) LWT, 133, art. no. 110095, DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110095

Rokosik E., Dwiecki K., Rudzińska M., Siger A., Polewski K. Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil, (2019) Grasas y Aceites, 70 (3), e316. DOI:10.3989/gya.0709182