Piotr Klimowicz

Stopień/tytuł: Mgr inż.

Stanowisko: doktorant/starszy referent techniczny

Pokój:  25 – I PIĘTRO
Telefon: 61-848-74-40
E-mail:  piotr.klimowicz@up.poznan.pl

Wykształcenie:

Od 2022 do obecnie – Doktorat, Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia

2022 – mgr inż. Analityka żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

2020 – lic. Chemia (specjalizacja. Chemia sądowa), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Zainteresowania naukowe:

Badanie jakościowe i ilościowe aminokwasów (metoda chromatografii UPLC). Określanie profili białkowych i peptydowych za pomocą elektroforezy SDS-PAGE. Analiza i identyfikacja frakcji białkowych, peptydowych oraz alergenów, głównie pochodzących z roślin strączkowych, jaj i mięsa drobiowego (techniki Western blot, Slot-blot). W ramach pracy doktorskiej analizuję skład aminokwasowy, peptydowy i białkowy jaj kurzych, mięsa drobiowego oraz krwi pochodzącej od kur karmionych paszami zawierającymi różne proporcje śruty sojowej i zmielonych nasion łubinu wąskolistnego.

 

ORCIID: https://orcid.org/0000-0002-1242-8755