Oferta usługowo-badawcza

  1. Badania chemiczne surowców i produktów spożywczych:
    • Wilgotność / sucha masa – oznaczanie metodą termograwimetryczną
    • Białko ogólne, oznaczanie metodą Kjeldahla  (mineralizacja + oznaczanie)
    • Chlorek sodu metodą Mohra
    • Ekstrakt oznaczanie refraktometrem
    • Gęstość – oznaczanie metodą  piknometryczną
    • Gęstość – oznaczanie metodą densymetryczną
    • Kofeina, oznaczanie ilościowe metodą HPLC
    • Kwasowość ogólna, oznaczanie metodą miareczkową
    • Kwasowość czynna (pH), oznaczenie potencjometryczne   
    • Liczba kwasowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
    • Liczba nadtlenkowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
    • Liczba nadtlenkowa w tłuszczach – metoda spektrofotometryczna
    • Liczba jodowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
    • Tłuszcz – oznaczanie metodą Gerbera
    • Tłuszcz – oznaczanie metodą Soxhleta
    • Cukry bezpośrednio redukujące i cukry ogółem – metoda miareczkowa
    • Witamina E (tokochromanole) metodą HPLC
    • Aminokwasy metodą HPLC
    • Tryptofanu metodą HPLC
    • Kwasy fenolowe metodą HPLC
    • Gluten – metodą immunodetekcji (Test ELISA, Western Blotting, Slot-Blot)
    • Alergeny – metodą immunodetekcji (Test ELISA, Western Blotting, Slot-Blot)

 

  1. Procedury, techniki laboratoryjne:
    • Laboratoryjne zlecenie ekstrakcji tłuszczu z surowców w celu dalszej jego analizy lub wykorzystania 
    • Laboratoryjne tłoczenie oleju metodą na zimno (z przygotowaniem surowca)
    • Otrzymywanie oczyszczonych triacylogliceroli z olejów roślinnych (usunięcie barwników i natywnych przeciwutleniaczy)
    • Pomiary spektrofotometryczne – absorbancja, spektrofluorymetria
    • Pomiary dynamicznego rozpraszania światła i potencjału zeta