Historia Katedry

W 1977 roku połączono Instytut Podstaw Nauki o Żywności i Katedrę Technologii i Higieny Żywienia Człowieka, tworząc Instytut Żywienia Człowieka.

Cztery lata później, w 1981 roku, z Instytutu Żywienia Człowieka wydzielono Instytut Mikrobiologii, Biochemii i Analizy Żywności (dyrektor prof. dr hab. Stanisław Stawicki) z dwoma zakładami: Mikrobiologii Żywności (kierownik prof. dr hab. Stanisław Stawicki) oraz Biochemii i Analizy Żywności (kierownik prof. dr hab. Janusz Skupin). Doświadczonym pedagogiem w zakresie biochemii i analizy żywności, ze szczególnym uwzględnieniem analizy instrumentalnej był doc. dr hab. Andrzej Giec.

W 1991 roku po reorganizacji Wydziału Instytut Mikrobiologii, Biochemii i Analizy Żywności przekształcił się w Katedrę Biochemii i Analizy Żywności.

W latach 1991-2003 kierownikiem Katedry Biochemii i Analizy Żywności był prof. dr hab. Marek Gogolewski.

W latach 2003-2009 kierownictwo Katedry pełnił prof. dr hab. Jerzy Ryszard Warchalewski, a w latach 2009-2013 prof. dr hab. Eleonora Lampart-Szczapa.

Od roku 2013 kierownikiem Katedry jest prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska.

W 2005 roku Wydział Technologii Żywności zmienił nazwę na Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu. Od początku powstania Wydziału Katedra Biochemii i Analizy Żywności mieści się w budynku przy ul. Mazowieckiej 48.