Oferta usługowo-badawcza
- Badania chemiczne surowców i produktów spożywczych:
- Wilgotność / sucha masa – oznaczanie metodą termograwimetryczną
- Białko ogólne, oznaczanie metodą Kjeldahla (mineralizacja + oznaczanie)
- Chlorek sodu metodą Mohra
- Ekstrakt oznaczanie refraktometrem
- Gęstość – oznaczanie metodą piknometryczną
- Gęstość – oznaczanie metodą densymetryczną
- Kofeina, oznaczanie ilościowe metodą HPLC
- Kwasowość ogólna, oznaczanie metodą miareczkową
- Kwasowość czynna (pH), oznaczenie potencjometryczne
- Liczba kwasowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
- Liczba nadtlenkowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
- Liczba nadtlenkowa w tłuszczach – metoda spektrofotometryczna
- Liczba jodowa w tłuszczach – metoda miareczkowa
- Tłuszcz – oznaczanie metodą Gerbera
- Tłuszcz – oznaczanie metodą Soxhleta
- Cukry bezpośrednio redukujące i cukry ogółem – metoda miareczkowa
- Witamina E (tokochromanole) metodą HPLC
- Aminokwasy metodą HPLC
- Tryptofanu metodą HPLC
- Kwasy fenolowe metodą HPLC
- Gluten – metodą immunodetekcji (Test ELISA, Western Blotting, Slot-Blot)
- Alergeny – metodą immunodetekcji (Test ELISA, Western Blotting, Slot-Blot)
- Procedury, techniki laboratoryjne:
- Laboratoryjne zlecenie ekstrakcji tłuszczu z surowców w celu dalszej jego analizy lub wykorzystania
- Laboratoryjne tłoczenie oleju metodą na zimno (z przygotowaniem surowca)
- Otrzymywanie oczyszczonych triacylogliceroli z olejów roślinnych (usunięcie barwników i natywnych przeciwutleniaczy)
- Pomiary spektrofotometryczne – absorbancja, spektrofluorymetria
- Pomiary dynamicznego rozpraszania światła i potencjału zeta
Copyright © 2024 Katedra Biochemii i Analizy Żywności | Powered by Specia WordPress Theme