Aleksander Siger

Stopień/tytuł: prof. UPP dr hab.

Stanowisko: Profesor            

Pokój:  36 – II PIĘTRO
Telefon: 61-848-73-64
E-mail:  aleksander.siger@up.poznan.pl

Wykształcenie:

2016 habilitacja, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2007 doktorat, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2000 mgr inż. technologii żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania naukowe:

Chemia i technologia tłuszczów jadalnych. Modyfikacja tłuszczów i olejów oraz implikacje zdrowotne. Oleje tłoczone na zimno. Wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość tłuszczów jadalnych. Związki bioaktywne w nasionach oleistych i olejach jadalnych. Badanie możliwości wykorzystania alternatywnych źródeł surowców do produkcji żywności bogatej w związki bioaktywne, w tym poszukiwanie nowych, nietypowych surowców i technologii ich przetwarzania. Optymalizacja i walidacja procedur analitycznych. Analiza żywności.

ORCIID: http://orcid.org/0000-0002-3681-153X

Wybrane publikacje:

Nogala-Kałucka M., Siger A.: Chapter3: Free radicals in biological and food systems. W: Frying of food. Oxidation, nutrient and non-nutrient antioxidants, biologically active compounds and high temperatures. CRC Press, Taylor & Francis, Boca Raton, FL, 2011, pp. 49-69.

Siger A., Czubiński J., Dwiecki K., Kachlicki P., Nogala-Kałucka M.: Identification and antioxidant activity of sinapic acid derivatives in Brassica napus L. seed meal extracts. European Journal of Lipid Science and Technology, 115, 10, 1130-1138, (2013)

Siger A., Kachlicki P., Czubiński J., Polcyn D., Dwiecki K., Nogala-Kałucka M.: Isolation and purification of plastochromanol-8 for HPLC quantitative determinations. European Journal of Lipid Science and Technology, 116, 413-422, (2014)

Siger A., Michalak M., Cegielska-Taras T., Szała L., Lembicz J., Nogala-Kałucka M.: Genotype and environment effects on tocopherol and plastochromanol-8 contents of winter oilseed rape doubled haploid lines derived from F1 plants of the cross between yellow and black seeds. Industrial Crops & Products, 65, 134-141, (2015)

Siger A., Kaczmarek A., Rudzińska M.: Antioxidant activity and phytochemical content of cold-pressed rapeseed oil obtained from roasted seeds.  European Journal of Lipid Science and Technology, 117, 1225-1237, (2015)

Siger A., Michalak M.: The long-term storage of cold-pressed oil from roasted rapeseed: effects on antioxidant activity and levels of canolol and tocopherols. European Journal of Lipid Science and Technology, 118, 1030-1041, (2016)

Siger A., Gawrysiak-Witulska M., Bartkowiak-Broda I. Antioxidant (tocopherol and canolol) content in rapeseed oil obtained from roasted yellow‐seeded Brassica napus. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 94, 37-46, (2017)

Siger A., Dwiecki K., Borzyszkowski W., Turski M., Rudzińska M., Nogala-Kałucka M.: Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L. Food Chemistry, 225, 239-245, (2017)

Siger A., Michalak M., Lembicz J., Nogala-Kałucka M., Cegielska-Taras T., Szała L.: Genotype-environment interaction on tocochromanol and plastochromanol-8 contents in seeds of doubled haploids obtained from F1 hybrid black × yellow seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 98, 9, 3263-3270 (2018)

Siger A., Antkowiak W., Dwiecki K., Rokosik E., Rudzińska M.: Nutlets of Tilia cordata Mill. and Tilia platyphyllos Scop. – source of bioactive compounds. Food Chemistry, 346, 128888 (2021)

Siger A., Dwiecki K., Bąkowska E. Tocochromanols. In: Analytical Methods in the Determination of Bioactive Compounds and Elements in Food, Jeszka-Skowron M., Zgoła-Grześkowiak A., Grześkowiak T., Ramakrishna A., Eds., Food Bioactive Ingredients, Springer International Publishing: Cham, 2021, pp 121–161.

Siger A., Grygier A., Czubiński J.: Comprehensive characteristic of lipid fraction as a distinguishing factor of three lupin seed species. Journal of Food Composition and Analysis, 115, 104945 (2023)

Siger A., Górnaś P.: Free tocopherols and tocotrienols in 82 plant species’ oil: chemotaxonomic relation as demonstrated by PCA and HCA. Food Research International, 164, 112386, (2023)

Siger A., Michalak M., Bąkowska E., Dwiecki K., Nogala-Kałucka M., Grześ B., Piasecka-Kwiatkowska D.: The effect of the genotype-environment interaction on the concentration of carotenoids, tocochromanol, and phenolic compounds in seeds of Lupinus angustifolius breeding lines. Journal of Food Composition and Analysis, 123, 105511, (2023)