Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Kierownik Katedry Biochemii i Analizy Żywności
Stopień/tytuł: prof. UPP dr hab.
Stanowisko: Profesor
Pokój: 37 – II PIĘTRO
Telefon: 61-848-73-47
E-mail: dorota.piasecka-kwiatkowska@up.poznan.pl
Wykształcenie:
2011 habilitacja, dyscyplina technologia żywności, specjalność analiza żywności i biochemia żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
1999 doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza w Poznaniu
1989 mgr inż. Technolog żywności Akademia Rolnicza w Poznaniu
1991 Podyplomowe Studium Matematyki- Podstawy Informatyki, Wydział Matematyki i Fizyki Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu,
1991 Milk production, manufacture and marketing. The Scotish Agricultural College
1991 Economics/ Marketing and Co-Operative Organisation. University College Cork
Zainteresowania naukowe:
związane są z detekcją i identyfikacją substancji białkowych występujących w surowcach i produktach spożywczych. Obecnie głównie skupiają się wokół immunoreaktywnych i alergennych właściwości składników żywności, w tym także ze źródeł niekonwencjonalnych. Ponadto badania dotyczą wykrywania celiakotoksycznych peptydów (glutenu), a także identyfikacji owadzich szkodników w magazynowanym ziarnie. W badaniach wykorzystuję metody immunometryczne: ELISA, WesternBlotting i SlotBlot
Wybrane publikacje:
Piasecka-Kwiatkowska D. (2011): Biochemiczne metody detekcji ukrytego porażenia ziarna pszenicy wołkiem zbożowym (Sitophilus granarius L.). Rozprawy naukowe. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Piasecka-Kwiatkowska D., Warchalewski J.R., Zielińska-Dawidziak M., Michalak M. (2012): Digestive Enzyme Inhibitors from Grains as Potential Components of Nutraceuticals. J. Nutr. Sci. Vitaminol., 58: 217-220
Piasecka-Kwiatkowska D., Nawrot J., Zielińska-Dawidziak M., Gawlak M., Michalak M. (2014): Detection of grain infestation caused by the granary weevil (Sitophilus granarius L.) using zymography for α-amylase activity. Journal of Stored Products Research, 56: 43–48
Tomczak A., Zielińska-Dawidziak M., Piasecka-Kwiatkowska D., Springer E., Lampart-Szczapa E. (2019): Cross-reactions between proteins isolated from the new narrow-leafed lupine breeding lines and antibodies present in the sera of patients sensitized to soybeans and peanuts, European Food Research and Technology – 245 (2): 433-441
Jędrusek-Golińska A., Zielińska-Dawidziak M., Zielińska P., Kowalski R., Piasecka-Kwiatkowska D. (2019) Analysis of risk and consumers’ awareness regarding the gluten content in meat products on the example of frankfurter type sausages. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods
Jędrusek-Golińska A., Piasecka-Kwiatkowska D., Zielińska P., Zielińska-Dawidziak M., Szymandera-Buszka K., Hęś M. (2019): Soy Preparations Are Potentially Dangerous Factors in the Course of a Food Allergy. Foods, 8 (12), 655
Tomczak A., Zielińska-Dawidziak M., Piasecka-Kwiatkowska D. (2020): Differences in the immunoreactivity of milk from local farms and from points of purchase. European Food Research and Technology. DOI: 10.1007/s00217-019-03400-2. European Food Research and Technology 246, 1, 93-101
Burzyńska M., Piasecka-Kwiatkowska D., Springer E. (2020): Allergenic properties of polish nectar honeys. Acta Sci. Pol.Technol. Aliment. 19(1): 15-24
Siekierzyńska A., Piasecka-Kwiatkowska D., Litwińczuk W., Burzyńska M., Myszka A., Karpiński P., Zygała E., Piorecki N., Springer E., Sozański T. (2021): Molecular identification of Low Allergenic Fruits among Old and New Apple varieties. Int. J. Mol. Sci. 22, 7, 3527. DOI: 10.3390/ijms22073527
Siekierzyńska A., Piasecka-Kwiatkowska D., Myszka A., Burzyńska M., Sozańska B., Sozański T. (2021): Apple allergy causes and factors influencing fruits allergenic properties” Clinical and Translational Allergy Clin Transl Allergy. 2021;e12032
Burzyńska M., Piasecka-Kwiatkowska D. (2021): A Review of Honeybee Venom Allergens and Allergenicity. Int. J. Mol. Sci 22(16), 8371
Borkowska M., Burzyńska M., Piasecka-Kwiatkowska D., Celińska E. (2024): Tracking adulteration of nectar honey varieties using a high-resolution melting qPCR technique validated with melissopalinology. Food Control, 155, 110086