Jakub Piekara

Stopień/tytuł: Mgr inż.

Stanowisko: asystent            

Pokój:  28 – I PIĘTRO
Telefon: 61-848-74-59
E-mail:  jakub.piekara@up.poznan.pl

Wykształcenie:

2020 – lic. dietetyki – specjalność sportowa, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu im. Eugeniusza Piaseckiego

2022 – mgr inż. Analityka żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Zainteresowania naukowe: 

Wpływ koloidów asocjacyjnych na procesy autooksydacyjne zachodzące w oleju sojowym, badanie potencjału antyoksydacyjnego izoflawonów, ze szczególnym uwzględnieniem daidzeiny metodami spektrofotometrii UV-VIS, fluorymetrii oraz dynamicznego rozpraszania światła (DLS). Analiza ilościowa i jakościowa profilu bioaktywnych związków w częściach anatomicznych chmielu metodą HPLC – UV/VIS. Wpływ związków fenolowych na organizmy zwierzęce.


ORCIID: https://orcid.org/0000-0002-2288-7867

Wybrane publikacje:

Piekara J., Bąkowska E., Grygier A., Dwiecki K. (2022). Characterization of daidzein associates in soybean oil and their interactions with phosphatidylcholine reversed micelles. Acta Sci.Pol. Technol. Aliment. 21 (3), 305-310 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2022.1071