Jakub Piekara
Stopień/tytuł: Mgr inż.
Stanowisko: asystent
Pokój: 28 – I PIĘTRO
Telefon: 61-848-74-59
E-mail: jakub.piekara@up.poznan.pl
Wykształcenie:
2020 – lic. dietetyki – specjalność sportowa, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu im. Eugeniusza Piaseckiego
2022 – mgr inż. Analityka żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Zainteresowania naukowe:
Wpływ koloidów asocjacyjnych na procesy autooksydacyjne zachodzące w oleju sojowym, badanie potencjału antyoksydacyjnego izoflawonów, ze szczególnym uwzględnieniem daidzeiny metodami spektrofotometrii UV-VIS, fluorymetrii oraz dynamicznego rozpraszania światła (DLS). Analiza ilościowa i jakościowa profilu bioaktywnych związków w częściach anatomicznych chmielu metodą HPLC – UV/VIS. Wpływ związków fenolowych na organizmy zwierzęce.
Wybrane publikacje:
Piekara J., Bąkowska E., Grygier A., Dwiecki K. (2022). Characterization of daidzein associates in soybean oil and their interactions with phosphatidylcholine reversed micelles. Acta Sci.Pol. Technol. Aliment. 21 (3), 305-310 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2022.1071