Magdalena Zielińska-Dawidziak
Stopień/tytuł: prof. UPP dr hab.
Stanowisko: Profesor
Pokój: 19 – PARTER
Telefon: 61-848-73-44
E-mail: magdalena.zielinska-dawidziak@up.poznan.pl
Zainteresowania naukowe:
Wykorzystanie ferrytyny roślinnej do suplementacji diety człowieka w żelazo. Wpływ stresu abiotycznego (nadmierne stężenie soli metali ciężkich) i biotycznego (żerowanie owadów) na zawartość składników pokarmowych w roślinach. Detekcja alergenów pokarmowych. Aktywność enzymów i inhibitorów roślinnych i owadzich.
Wybrane publikacje:
Zielińska-Dawidziak M., Hertig I., Piasecka-Kwiatkowska D., Staniek H., Nowak K.W., Twardowski T. (2012) Study on iron availability from prepared soybean sprouts using an iron-deficient rat model. Food Chemistry 135(4): 2622-2627.
Zielińska-Dawidziak M., Siger A. (2012) Effect of elevated accumulation of iron in ferritin on the antioxidant content in soybean sprouts. European Food Research and Technology, 234: 1005-1012
Niedzielski P., Zielińska-Dawidziak M., Kozak L., Kowalewski P., Szlachetka B., Zalicka S., Wachowiak W. (2014) Determination of iron species in samples of iron-fortified food. Food Analytical Methods, 7: 2023-2032
Zielińska-Dawidziak M., Hertig I., Staniek H., Piasecka-Kwiatkowska D., Nowak K.W. (2014) Effect of iron status in rats on the absorption of metal ions from plant ferritin. Plant Foods for Human Nutrition 69: 101–107
Zielińska-Dawidziak M. (2015) Plant Ferritin—A Source of iron to prevent its deficiency. Nutrients 7(2): 1184–1201.
Zielińska-Dawidziak, M., Dwiecki, K. & Lewko, K. (2018). Modification of soybean and lupine sprouting conditions: influence on yield, ROS generation, and antioxidative systems. European Food Research and Technology, 244(11): 1945–1952
Makowska A., Zielińska-Dawidziak M., Niedzielski P., Michalak M. (2018) Effect of extrusion conditions on iron stability and physical and textural properties of corn snacks enriched with soybean ferritin. International Journal of Food Science and Technology, 53, 296–303
Zielińska-Dawidziak M., Tomczak A., Burzyńska M., Rokosik E., Dwiecki K., Piasecka-Kwiatkowska D. (2020): Comparison of Lupinus angustifolius protein digestibility in dependence on protein, amino acids, trypsin inhibitors and polyphenolic compounds content. International Journal of Food Science and Technology, 55, 2029–2040.
Tomczak A., Misiak M., Zielińska-Dawidziak M. (2021) Soybean and Lupine Addition in Hen Nutrition — Influence on Egg Immunoreactivity. Molecules 2021, 26, 4319.
Zielińska-Dawidziak, M., Białas, W., Piasecka-Kwiatkowska, D., Staniek H., Niedzielski P. (2023) Digestibility of Protein and Iron Availability from Enriched Legume Sprouts. Plant Foods Hum Nutr