Małgorzata Nogala-Kałucka
Stopień/tytuł: Prof. dr hab.
Stanowisko: Profesor
Pokój: 21 – PARTER
Telefon: 61-848-73-43
E-mail: malgorzata.nogala-kalucka@up.poznan.pl
Zainteresowania naukowe:
Chemia lipidów, w tym wolnorodnikowy charakter przebiegu procesu autooksydacji i efektywność antyoksydacyjna natywnych przeciwutleniaczy m.in. związków witamino-E aktywnych, polifenoli w układach tłuszczowych o różnym stopniu nienasycenia. Badania dotyczące technologii tłuszczów jadalnych i ich trwałości w produktach spożywczych. Realizowane prace nad zawartością składników bioaktywnych w modyfikowanych genetycznie nowych liniach hodowlanych rzepaku. Food design.
Wybrane publikacje:
Nogala-Kałucka M., Siger A.: Chapter3: Free radicals in biological and food systems. W: Frying of food. Oxidation, nutrient and non-nutrient antioxidants, biologically active compounds and high temperatures. CRC Press, Taylor & Francis, Boca Raton, FL, 2011, pp. 49-69.
Siger A., Czubiński J., Dwiecki K., Kachlicki P., Nogala-Kałucka M.: Identification and antioxidant activity of sinapic acid derivatives in Brassica napus L. seed meal extracts. European Journal of Lipid Science and Technology, 115, 10, 1130-1138, (2013)
Siger A., Kachlicki P., Czubiński J., Polcyn D., Dwiecki K., Nogala-Kałucka M.: Isolation and purification of plastochromanol-8 for HPLC quantitative determinations. European Journal of Lipid Science and Technology, 116, 413-422, (2014)
Siger A., Michalak M., Cegielska-Taras T., Szała L., Lembicz J., Nogala-Kałucka M.: Genotype and environment effects on tocopherol and plastochromanol-8 contents of winter oilseed rape doubled haploid lines derived from F1 plants of the cross between yellow and black seeds. Industrial Crops & Products, 65, 134-141, (2015)
Siger A., Dwiecki K., Borzyszkowski W., Turski M., Rudzińska M., Nogala-Kałucka M.: Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L. Food Chemistry, 225, 239-245, (2017)
Siger A., Michalak M., Lembicz J., Nogala-Kałucka M., Cegielska-Taras T., Szała L.: Genotype-environment interaction on tocochromanol and plastochromanol-8 contents in seeds of doubled haploids obtained from F1 hybrid black × yellow seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 98, 9, 3263-3270 (2018)
Siger A., Michalak M., Bąkowska E., Dwiecki K., Nogala-Kałucka M., Grześ B., Piasecka-Kwiatkowska D.: The effect of the genotype-environment interaction on the concentration of carotenoids, tocochromanol, and phenolic compounds in seeds of Lupinus angustifolius breeding lines. Journal of Food Composition and Analysis, 123, 105511, (2023)