|
|
W Katedrze prowadzone są zajęcia dla studentów kierunków Technologia żywnosci i żywienie człowieka, Dietetyki i Towaroznawstwa na wszystkich formach studiów (stacjonarne, niestacjonarne i podyplomowe).
Realizowane są przedmioty o charakterze:
Technologicznym
- Analiza sensoryczna żywności
- Fitoterapia w dietetyce
- Nowa żywność na przekroju życia
- Produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej
- Projektowanie usług żywieniowych
- Propedeutyka wiedzy o żywności i żywieniu
- Przemysłowa produkcja i dystrybucja potraw
- Rola przeciwutleniaczy w kształtowaniu i ochronie jakości produktów
- Systemy dystrybucji gotowych dań i potraw
- Systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwem żywności w gastronomii
- Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo
- Technologia produkcji potraw w różnych systemach żywienia
- Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
- Technologiczne projektowanie zakładów żywienia zbiorowego
- Towaroznawstwo i produkcja potraw dietetycznych
- Towaroznawstwo żywności wygodnej i funkcjonalnej
- Zasady i organizacja. żywienia zbiorowego w szpitalach i placówkach opiekuńczych
- Żywienie człowieka we współczesnym świecie
- Żywieniowa ocena procesów przetwórczych
- Żywność prozdrowotna
- Żywność wygodna
Ekonomiczno-organizacyjnym
- Ekonomika cateringu z elementami rachunkowości
- Etykieta i komunikacja społeczna
- Marketing - sztuka negocjacji
- Strategia wyżywienia
- Ustawodawstwo żywieniowo-żywnościowa i polityka wyżywienia
- Zarządzanie i marketing
- Żywność lokalna, regionalna i tradycyjna
- Żywność w historii i wierzeniach
- Żywność w historii, kulturze i wierzeniach
Przedmioty w języku angielskim
- Comprehension in food processing and human nutrition
- Food product development
- Global problems of human nutrition
- Food product development
- Antioxidants in food
Znaczną część procesu dydaktycznego obejmują seminaria i konwersatoria na
studiach inżynierskich, magisterskich i podyplomowych.
|
|