|
|
|
|
tel. 61 8487328
|
|
2013 | Profesor dr hab. nauk rolniczych w zakresie żywności i żywienia żywienie człowieka. |
2005 | Doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie żywności i żywienia żywienie człowieka. |
1972-1977 | Magister inżynier, Wydział Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu, dyplom magistra inżyniera w zakresie fermentacji. |
1965-1970 | Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu,
Technikum Gastronomiczne. |
1961-1965 | Świadectwo dojrzałości - Liceum Ogólnokształcącym nr 3 w Ostrowie Wielkopolskim. | |
|
od 2008 | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka - stanowisko: prof. nadzw. |
1981-2008 | Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka - stanowisko: adiunkt |
1977-1981 | Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, katedra Technologii Żywienia Człowieka stanowisko: starszy asystent |
1971-1972 | Centralne Laboratorium Koncentratów Spożywczych w Poznaniu stanowisko: inżynier |
1970-1971 | Poznańskie Zakłady Koncentratów Spożywczych staż pracy |
|
|
Zainteresowania badawcze prof. dr hab. Ewa Flaczyk są ukierunkowane na zagadnienia związane z zachowaniem jakości żywności, poprawą wartości odżywczej żywności, charakterystyką składników bioaktywnych żywności i wzbogacania żywności w te składniki. Badania dotyczą także szeroko rozumianych zachowań konsumenckich.
Zakres badawczy obejmuje zagadnienia dotyczące:
-
badań nad hydrolizatami białkowymi, ich otrzymywaniem i charakterystyką chemiczna.
- badań właściwości hydrolizatów białkowych i ich przemysłowego wykorzystania.
- wpływu hydrolizatów białkowych na przemiany lipidów w przyspieszonych testach stabilności tłuszczów, w układach modelowych i produktach spożywczych.
- badań właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych i naturalnych przeciwutleniaczy pozyskanych z surowców roślinnych.
- charakterystyki składników bioaktywnych (głównie fenolokwasów i flawonoli) pochodzących z surowców roślinnych ich wykorzystania do stabilizacji lipidów, w tym cholesterolu w produktach mięsnych.
- zastosowania ekstraktów z roślin w produkcji żywności prozdrowotnej przeznaczonej dla osób z nadciśnieniem, otyłych i z cukrzycą typu II itp.
- badań nad poprawą wartości odżywczej nasion roślin strączkowych.
- badań zwyczajów i preferencji żywieniowych dzieci, młodzieży, studentów, osób z chorobami cywilizacyjnymi i osób starszych.
- badań wiedzy żywieniowej konsumentów i postaw względem różnych rodzajów żywności, w tym żywności funkcjonalnej, tradycyjnej i regionalnej, a także częstotliwości spożycia różnych grup produktów żywnościowych.
- badań akceptacji produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach.
|
|
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych - Analiza części anatomicznych wytypowanych odmian pod kątem zawartości aktywnych składników Kierownik zadania. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych - Konstruowanie produktów ciekłych - Kierownik zadania . |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Separacja czystych składników Kierownik zadania. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Opracowanie technologii w skali laboratoryjnej, - Kierownik zadania. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Analiza części anatomicznych wytypowanych odmian pod kątem zawartości aktywnych składników wykonawca. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Charakterystyka chemiczna uzyskanych frakcji wykonawca. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Ocena składu chemicznego gotowych produktów - wykonawca. |
2009-2014 | POIG 112-00-061 Nowa bioaktywna żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Stabilność mikrobiologiczna oraz zawartość związków bioaktywnych wybranych produktów o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych- wykonawca. |
2010-2012 | N N312 209 138 Pozyskiwanie związków bioaktywnych z liści morwy, 2010-2012, 24 miesiące - Kierownik grantu. |
2007-2009 | N N312 285 733 Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z liści miłorzębu dwuklapowego - Kierownik grantu. |
2004-2006 | 2PO6T 03926 Stabilizacja cholesterolu w produktach mięsnych za pomocą hydrolizatów kolagenowych - Kierownik grantu. |
|
|