|
|
|
|
tel. 61 8487379
|
|
2001-2004 | Studium Doktoranckie przy Wydziale Technologii Żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu |
1997-1998 | Studium Podyplomowe w zakresie Marketingu Produktów Rolno-Spożywczych, Akademia Rolnicza w Poznaniu |
1990-1995 | Akademia Rolnicza w Poznaniu, Wydział Rolniczy, magister inżynier, specjalność: Biotechnologia | |
|
od 2007 | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
- stanowisko: adiunkt (stopnień naukowy doktora habilitowanego) |
2007-2008 | Staż naukowo-badawczy w Canadian Grain Commission (CGC), Grain Research Laboratories (GRL), Winnipeg, Manitoba, Kanada; staż zrealizowano dzięki stypendium przyznanemu w ramach programu
"Visiting Fellowship at Canadian Government Laboratories" |
2005-2017 | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka - stanowisko: adiunkt (stopnień naukowy doktora) |
1996-2005 | Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności, Katedra Technologii Żywienia Człowieka - stanowisko: asystent |
|
|
- Badanie wpływu czynników technologicznych oraz wprowadzenia ekstraktów roślinnych na stabilność lipidów i wartość odżywczą żywności:
- ocena wpływu czynników technologicznych (np. obróbka termiczna, przechowywanie) na zmiany oksydacyjne oraz wartość odżywczą surowców roślinnych i zwierzęcych;
- pozyskiwanie aktywnych biologicznie składników pochodzenia roślinnego - charakterystyka oraz ocena właściwości przeciwutleniających w układach modelowych i produktach spożywczych;
- wykorzystanie preparatów białkowych (np. kolagenowych) jako nośników ekstraktów roślinnych w produkcji żywności w celu zwiększenia ich stabilności oraz efektywności hamowania utleniania tłuszczów.
- Ocena stabilności jodu w produktach spożywczych:
- analiza zawartości jodu w żywności, badanie czynników warunkujących retencje jodu;
- zastosowanie alternatywnych nośników związków jodu wobec soli kuchennej dla efektywnego wzbogacania żywności (wykorzystanie preparatów białek roślinnych i zwierzęcych oraz celulozowych).
- Projektowanie nowych produktów spożywczych wzbogacanych w składniki o działaniu prozdrowotnym - opracowanie receptur i technologii produkcji; analiza jakości sensorycznej i preferencji konsumenckich.
- Badanie czynników wpływających na preferencje i zachowania konsumentów wobec żywności funkcjonalnej wzbogacanej w składniki bioaktywne.
- Analiza rynku usług żywieniowych.
|
|
2016-2019 | Wykonawca w europejskim projekcie badawczym "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych". |
2010-2013 | Kierownik grantu "Wpływ przeciwutleniaczy z nasion lnu na stabilność lipidów i kształtowanie jakości produktów mięsnych". |
2006-2011 | Wykonawca projektu badawczego realizowanego na WNoŻiŻ UP w Poznaniu "Wpływ czynników technologicznych na stabilność składników mineralnych oraz witamin z grupy B". |
2006-2010 | Wykonawca projektu badawczego realizowanego na WNoŻiŻ UP w Poznaniu "Wpływ procesów technologicznych na jakość, wartość odżywczą żywności oraz jej preferencje przez konsumentów". |
2006-2009 | Wykonawca grantu "Wpływ przeciwutleniaczy z ekstraktów roślinnych na stopień utleniania lipidów i kształtowanie jakości wybranych produktów mięsnych". |
2006-2008 | Wykonawca grantu "Ocena możliwości wykorzystania preparatów białkowych i celulozowych jako nośników jodu w technologii żywności". |
2001-2005 | Wykonawca projektu badawczego realizowanego na WTŻ AR w Poznaniu "Zachowania żywieniowe wybranych grup ludności względem produktów o zróżnicowanej jakości". |
2001-2005 | Wykonawca projektu badawczego realizowanego na WTŻ AR w Poznaniu "Czynniki technologiczne warunkujące retencję jodu w produktach spożywczych". |
Projekty i usługi badawczo-rozwojowe
|
2017 | Wykonawca projektu "Opracowanie innowacji produktowe, procesowej i marketingowej dla MŚP z Klastra Spożywczego "Leszczyńskie smaki" związanego z realizacją zadania samorządu
województwa wielkopolskiego w zakresie współpracy między sferą nauki i gospodarki pt.: "WSPÓŁPRACA IOB-BIZNES-NAUKA". Podmiot zlecający: Leszczyńskie Centrum Biznesu Sp. zoo. |
2013 | Ekspertyza dla Klastra Leszczyńskie Smaki z zakresu zidentyfikowania potencjału wytwarzania produktów o podwyższonej wartości dodanej. Usługa doradcza dla przedstawicieli przemysły spożywczego zrzeszonych w Klastrze. Podmiot zlecający: Leszczyńskie Centrum Biznesu Sp. zoo.
|
2011 | Kierownik projektu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) w ramach programu BON NA INNOWACJE pt. "Opracowanie innowacyjnej metody produkcji przekąsek na bazie ciasta drożdżowego, jego standaryzacji i dystrybucji jako nowości na rynku punktów gastronomicznych typu fast food". |
|
|