|
|
|
- Chromatograf gazowy (FID)
- Ultraszybki chromatograf cieczowy UHPLC (DAD, ELSD)
- Chromatograf cieczowy (FLD, UV)
- Soxtec system HT6 (analiza zawartości tłuszczu metodą Soxleta)
- Kiejtec (analiza zawartości białka ogólnego metodą Kjeldahla)
- Fibertec 1020 system M6 (analiza detergentowego błonnika - NDF i jego frakcji: ADL, ADC i ADF)
- Spektrofotometr SPECORD 40
- Piece muflowe (analiza zawartości popiołu).
|
- Oxidograph (aparat do testów przyspieszonych oceny stabilności oksydatywnej)
- Rancimat (aparat do testów przyspieszonych oceny stabilności oksydatywnej)
- Oxipres (aparat do testów przyspieszonych oceny stabilności oksydatywnej)
- Photochem (pomiar całkowitej aktywności przeciwutleniającej prób żywności (w systemach wodnych i tłuszczowych)
- Czytnik mikropłytek (pomiar zdolności przeciwutleniającej żywności, test DPPH i ABTS)
- Ekstraktor karuzelowy (ekstrakcja związków bioaktywnych)
- Liofilizatory
- Suszarka próżniowa
- Spektrofluorymetr
|
|
Laboratorium stanowi ważny element w łańcuchu badań analitycznych związanych z poznaniem dostępności składników odżywczych znajdujących się w produktach spożywczych. Prowadzone tu badania pozwalają na określenie strawności określonych składników w warunkach in vitro, wzorując się na procesach trawiennych zachodzących w organizmie człowieka. Symulacja tych procesów odbywa się w sposób ciągły z możliwie wysokim stopniem odwzorowania warunków naturalnych, jednak w skali laboratoryjnej.
Posiadana infrastruktura pozwala na analizę składników znajdujących się w matrycach różnego pochodzenia (surowce roślinne, nabiał, płyny, produkty piekarskie itd.).
Możliwe jest także określenie przeżywalności wybranej mikroflory jelitowej na poszczególnych odcinkach przewodu w obecności badanego produktu spożywczego. Analizowane surowce mogą być prezentowane w formie zdjęć mikroskopowych.
Wyposażenie:
- Bioreaktor (symulacja przewodu pokarmowego człowieka)
- Mikroskop fluorescencyjny z kontrastem fazowym
- Inkubator z CO2 (hodowla drobnoustrojów)
- Komora laminarna
|
|
Analiza sensoryczna jest nieodłącznym elementem bieżącej kontroli jakości procesu technologicznego.
Ponadto jest ona niezbędna przy:
- promocji nowych wyrobów spełniających wymagania konsumentów;
- opracowywaniu nowych technologii;
- opracowywaniu norm jakościowych;
- wprowadzaniu nowych dodatków technologicznych oraz
- substytucji tradycyjnych składników.
W Katedrze Technologii Żywienia Człowieka przy Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej w
Poznaniu istnieje Pracownia Analizy Sensorycznej Żywności.
Wyposażenie pracowni umożliwia analizę sensoryczna żywności w oparciu o następujące metody:
- parzystą;
- trójkątową;
- duo - trio;
- szeregowania (kolejności);
- profilową - skalowania oraz
- "time intensity".
Katedra Technologii Żywienia Człowieka dysponując kompletnym i nowoczesnym wyposażeniem pracowni sensorycznej, przy udziale kompetentnych pracowników, oferuje usługi w zakresie oceny sensorycznej wszystkich przetworów i surowców spożywczych.
Istnieje również możliwość doradztwa technologicznego, szczególnie w zakresie produkcji potraw, wzbogacanie żywności w składniki odżywcze i oceny jej zalet żywieniowych.
|
|
Pracownia dysponuje bazą w skład, której wchodzą 3 sale dydaktyczne (technologiczna, ochrony zdrowia, seminaryjna) przeznaczone do prowadzenia
zajęć z przedmiotów:
- Nowa żywność na przekroju życia
- Żywność lokalna, regionalna i tradycyjna
- Ekologiczne gospodarstwo domowe
- Kwalifikowana pierwsza pomoc
Sala technologiczna - wyposażenie
-
4 płyty grzewcze elektryczne
- 3 piekarniki elektryczne
- kuchenka mikrofalowa
- zmywarka naczyń stołowych
- pralka automatyczna
Sala ochrony zdrowia - wyposażenie
- łóżko rehabilitacyjne
- fantomy do resuscytacji
- ciśnieniomierze
- rzutnik multimedialny
Sala seminaryjna mieszcząca do 30 osób wyposażona w sprzęt multimedialny
|
|
Pracowani technologiczna przeznaczona jest do prowadzenia zajęć ćwiczeniowych ze studentami III oraz IV roku
studiów stacjonarnych, niestacjonarnych oraz podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na
kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Dietetyka.
W pracowni odbywają się między innymi zajęcia z przedmiotów:
- Analiza sensoryczna żywności
- Produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej
- Przemysłowa produkcja i dystrybucja potraw
- Przemysłowa produkcja potraw
- Systemy dystrybucji gotowych dań i potraw
- Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo
- Technologia produkcji potraw w różnych systemach żywienia
- Towaroznawstwo i produkcja potraw dietetycznych
- Towaroznawstwo żywności wygodnej i funkcjonalnej
- Zasady i organizacja. żywienia zbiorowego w szpitalach i placówkach opiekuńczych
- Żywieniowa ocena procesów przetwórczych
Wyposażenie pracowni stanowią:
- 4 płyty grzewcze: ceramiczna, indukcyjna, elektryczna i gazowa
- 2 piekarniki elektryczne
- piec konwekcyjno-parowy
- zmywarka naczyń stołowych
|
|
Katedra dysponuje komorą bezcieniową do fotografii żywności, którą stanowi zestaw składający się z komory o rozmiarach 60x60x60 cm oraz 3 lamp Quantuum LH-30 o temperaturze barwowej 5500 K (temperatura światła słonecznego) i mocy 30 W. W skład zestawu wchodzą również 4 kolorowe tła fotograficzne (białe, niebieskie, czerwone i czarne).
Wykorzystanie lamp o świetle ciągłym oraz o temperaturze dokładnie odpowiadającej temperaturze światła słonecznego umożliwia pełne odwzorowanie naturalnych kolorów i odcieni fotografowanych przedmiotów.
Komora przeznaczona jest do wykonywania zdjęć żywności i produktów spożywczych w ich pierwotnym stanie oraz po obróbce termicznej.
|
|
|