Prof. UPP dr hab.
Agnieszka Wolna-Maruwka
Katedra Gleboznawstwa i Mikrobiologii
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Prof. UPP dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka
Ścieżka zawodowa

Opis kariery zawodowej.

  • 2001 rok - mgr inż. Biotechnologii, specjalność Biotechnologia przemysłowa, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
  • 2005 rok - dr nauk rolniczych,  w zakresie Agronomii, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
  • 2013 rok - dr hab. nauk rolniczych, w dyscyplinie Agronomia, specjalność Mikrobiologia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • 2019 rok - prof. Uczelni, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Od 1 października 2005 roku do dnia dzisiejszego jestem zatrudniona na etacie naukowo-dydaktycznym w Katedrze Gleboznawstwa i Mikrobiologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (wcześniejsza nazwa Katedra Mikrobiologii Ogólnej i Środowiskowej).

Kwalifikacje zawodowe zdobyłam w trakcie dwóch krajowych staży naukowo-badawczych oraz jednego zagranicznego w Cornell University, Ithaca, USA (2019 rok).

Jestem współtwórcą patentu pt. "Granulat nośnikowy, nawóz organiczny zawierający ten granulat, sposób wytwarzania nawozu organicznego i sposób dostarczania tego nawozu do gleby" (2021 rok) oraz autorem lub współautorem 154 oryginalnych prac twórczych (wykaz publikacji naukowych). Ponadto posiadam doświadczenie jako kierownik lub wykonawca w 6 projektach finansowanych ze środków MNiSzW lub NCN oraz w 8 projektach B+R.

W czym jestem ekspertem?

Zainteresowania naukowo-badawcze dotyczą.

Oceny mikrobiologicznych i enzymatycznych wskaźników żyzności gleby.

Opracowywania preparatów mikrobiologicznych/bionawozów (na bazie Bacillus sp.,Trichoderma sp., Streptomyces sp., Azotobacter sp.) wspomagających ochronę i promujących wzrost roślin uprawnych.

Oceny wybranych właściwości metabolicznych bakterii i grzybów mikroskopowych.

Oznaczeń ilościowych i jakościowych bakterii i grzybów mikroskopowych oraz zarodników grzybów mykoryzowych w próbkach środowiskowych oraz w preparatach mikrobiologicznych.

Zastosowania fluorescencyjnej hybrydyzacji in situ (FISH) do oznaczeń biomasy mikroorganizmów w próbkach środowiskowych.

Określenia dynamiki zmian wybranych parametrów fizykochemicznych oraz przeżywalności wybranych mikroorganizmów indykatorowych w kompostowanych odpadach różnego pochodzenia.

Analizy sanitarnej próbek środowiskowych (liczebność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, w tym Salmonella sp., E.coli oraz jaj pasożytów Ascaris sp., Trichuris sp., Toxocara sp.).

Optymalizacji procesu fermentacji metanowej.

Zagospodarowania odpadów pofermentacyjnych z biogazowni w postaci bionawozów.

Obecna praca

Zajęcia dydaktyczne.

Obecnie realizuję zajęcia dydaktyczne związane z tematyką mikrobiologii ogólnej i  środowiskowej, rolnictwa zrównoważonego oraz ochrony środowiska na kierunkach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, takich jak Biotechnologia, Agronomia, Ochrona środowiska, Ekoenergetyka oraz Inżynieria ochrony klimatu.

Ponadto prowadzę zajęcia w ramach wybranych modułów dla studentów zagranicznych programu Erasmus oraz dla anglojęzycznych studentów studiów magisterskich.

Jestem również prowadzącą wykłady monograficzne dla słuchaczy Szkoły doktorskiej UPP oraz zajęcia w ramach Studiów Podyplomowych.

Do dnia dzisiejszego wypromowałam 1 doktora, 39 magistrów, 58 inżynierów oraz 4 licencjatów. Ponadto jestem współautorem skryptu dla studentów pt. Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii, Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019 rok. s.96, ISBN: 978-83-7160-953-4 oraz Pełnomocnikiem Dziekana wydziału Rolnictwa Ogrodnictwa i Bioinżynierii ds. realizacji projektu stażowego dla studentów Biotechnologii, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Współpraca

Branża rolnicza i ochrony środowiska.

Moja współpraca z firmami z branży rolniczej i ochrony środowiska dotyczy mikrobiologicznych i biochemicznych analiz próbek środowiskowych oraz opracowań prototypów bionawozów zawierających w swoim składzie mikroorganizmy promujące wzrost roślin. Prowadzę również szkolenia z zakresu znaczenia mikroorganizmów wchodzących w  skład preparatów mikrobiologicznych/bionawozów w zrównoważonym rolnictwie.