Kierowanie projektami |
2009-2012 | Badania nad potencjałem przeciwutleniającym ekstraktów owoców wybranych roślin oraz ich udziałem w kształtowaniu trwałości tłuszczów. |
2005-2008 | Ocena aktywności przeciwrodnikowej związków pochodzenia roślinnego oraz zdolności do stabilizacji tłuszczów w żywności. |
Wykonawstwo prac badawczych w projektach |
2013-2015 | Stevia rebaudiana as a diversification alternative for European Tobacco Farmers to strengthen the European Competitiveness. |
2011-2012 | Business Innovation Opportunities - Life Improvement and Food for Elderly - CREATOR. |
2009-2015 | Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych. |
2010-2013 | Naturalna hormonalna terapia zastępcza oparta na wybranych nasionach roślin strączkowych i otrębach zbożowych. |
2010-2013 | Ocena bezpieczeństwa smażonych produktów ziemniaczanych dostępnych na polskim rynku oraz próby ograniczenia powstawania substancji szkodliwych w czasie ich produkcji, przechowywania i wykorzystywania w gastronomii i gospodarstwie domowym. |
2010-2013 | Charakterystyka stabilności tiaminy w obecności wybranych składników funkcjonalnych żywności oraz produktów tłuszczowych. |
2009-2012 | Poprawa statusu antyoksydacyjnego organizmu rekonwalescentów po przebytym ostrym zespole wieńcowym przez wdrożenie do żywienia diety o wysokim potencjale antyoksydacyjnym (DAOX). |
2007-2010 | Kinetyka tworzenia się pochodnych utlenionych fitosteroli w układach modelowych i żywności funkcjonalnej o podwyższonej zawartości steroli roślinnych. |
2006-2009 | Pozyskiwanie mutantów drożdży Phaffia rhodozyma zdolnych do nadprodukcji astaksantyny oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych barwników karotenoidowych. |
2006-2009 | Wpływ przeciwutleniaczy z ekstraktów roślinnych na stopień utleniania lipidów i kształtowanie jakości wybranych produktów mięsnych. |
2005-2008 | Ocena możliwości wykorzystania produktów przygotowanych na bazie suszu grzybów boczniaka Pleurotus ostreatus i shiitake Lentinulla edodes w żywieniu osób z hiperlipidemią oraz wegetarian. |
1999-2002 | Podstawy metodyczne kompleksowego wartościowania jakości i bezpieczeństwa żywności nowej generacji - wykorzystanie metod chemometrycznych do kompleksowej oceny jakości żywności wzbogacanej w przeciwutleniacze naturalne. |