Studia podyplomowe z Łąkarstwa

Katedra oferuje dla zainteresowanych osób studia podyplomowe z Łąkarstwa, obejmujące roczny cykl kształcenia. Warunkiem uruchomienia studiów jest odpowiednia liczba kandydatów w danym roku akademickim.

Przedmiot: Zagospodarowanie użytków zielonych

Zagospodarowanie użytków zielonych a ochrona środowiska przyrodniczego. Prawidłowe użytkowanie i pielęgnowanie jako czynnik trwałości łąk. Żywotność a trwałość roślin łąkowych. Przyczyny degradacji użytków zielonych. Aktualne problemy renowacji łąk. Przyczyny niepowodzeń w podsiewaniu łąk. Układanie mieszanek na nowo zakładane użytki zielone.

Przedmiot: Paszoznawstwo łąkowe

Właściwości chemiczne traw, motylkowatych i ziół użytkowanych na pasze : a/ cechy wyróżniające gatunki i odmiany, b/ zmiany dokonujące się wraz ze wzrostem i rozwojem roślin na przestrzeni okresu wegetacji, c/ zmiany składu chemicznego jako efekt oddziaływania czynników siedliskowych i pratotechnicznych. Związki organiczne występujące w roślinności użytków zielonych, a wartość pokarmowa paszy. Związki mineralne występujące w roślinności użytków zielonych, a wartość pokarmowa paszy (rozpuszczalność, niedobory, nadmiary, współzależności). Występujące w roślinach substancje szkodliwe lub niepożądane dla zwierząt.

Przedmiot: Gospodarka pastwiskowa

Aktualna i perspektywiczna rola pastwisk w żywieniu zwierząt w kraju i naświecie. Etologia zwierząt jako podstawa nowoczesnej gospodarki pastwiskowej. Smakowitość roślinnych elementów runi a dobór gatunków do mieszanek na nowo zakładane pastwiska. Ekonomika żywienia pastwiskowego. Zasady użytkowania pastwisk. Problem wypasu dużych stad bydła. Projektowanie pastwisk.

Przedmiot: Optymalizacja produkcji i wykorzystanie pasz z użytków zielonych

Optymalizacja produkcji a ochrona środowiska przyrodniczego. Aktualna i perspektywiczna rola gatunków traw w produkcji pasz na użytkach zielonych. Aktualna i perspektywiczna rola odmiany w produkcji pasz na użytkach zielonych. Znaczenie roślin motylkowatych w produkcji pasz w przeszłości, obecnie i w przyszłości. Miejsce i rola użytków przemiennych w produkcji pasz w gospodarstwie. Czynniki ograniczające wartość pokarmową, produktywność i trwałość użytków zielonych. Konserwacja pasz z użytków zielonych. Ekonomika produkcji pasz na użytkach zielonych.

Przedmiot: Rozpoznawanie roślin i zbiorowisk łąkowych (Praktyczne rozpoznawanie roślin i zbiorowisk w terenie poprzedzone wykładami wprowadzającymi).