Zastosowania technik luminescencyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem chemi-luminescencyjnych do badania i oceny żywności.
Procesy utleniania i fotoutleniania monitorowane przez pomiar natężenia chemiluminescencji.
Udział tlenu singletowego i innych reaktywnych form tlenu w procesach utleniania i fotoutleniania produktów spożywczych.
Oznaczanie własności przeciwutleniających metodami chemiluminescencyjnymi.
Badanie wpływu czynników fizycznych jak promieniowanie ultrafioletowe i widzialne na przemiany kwasów humusowych.
Badania fizykochemicznych własności naturalnych antyutleniaczy w roztworach oraz w membranach i liposomach.
Zastosowanie sond fluorescencyjnych do badania procesów utleniania w membranach i liposomach.
Fizyka polimerów spożywczych. Molekularno-strukturalne i termodynamiczne uwarunkowania mechaniczno-reologicznych właściwości układów polimerów spożywczych.
Interakcje skrobi z substancjami niskocząsteczkowymi i białkami w układach ciekłych i skondensowanych.
Molekularna i termodynamiczna charakterystyka zjawisk dyfuzji wody i hydratacji polimerów spożywczych.