Grażyna Neunert

Grażyna Neunert

prof. UPP dr hab.

profesor uczelni

Konsultacje: Wtorek: 11.30 - 12.30

Wykaz zagadnień

Dane kontaktowe

pokój 132

telefon służbowy: +48 61 848 7496

email: grazyna.neunert@up.poznan.pl

Publikacje

  1. Siejak P., Neunert G., Smułek W., Polewski K., Impact of Bird Cherry (Prunus padus) Extracts on the Oxidative Stability of a Model O/W Linoleic Acid Emulsion. Applied Sciences, 2023, 13(17), 9560. DOI:  https://doi.org/10.3390/app13179560

  2. Neunert G., Tomaszewska-Gras J., Gauza-Włodarczyk M., Witkowski S., Polewski K., Assessment of DPPC Liposome Disruption by Embedded Tocopheryl Malonate. Applied Sciences, 2023, 13(10), 6219. DOI:  https://doi.org/10.3390/app13106219

  3. Neunert G., Hertmanowski R., Witkowski S., Polewski K., Effect of Ester Moiety on Structural Properties of Binary Mixed Monolayers of Alpha-Tocopherol Derivatives with DPPC. Molecules, 2022, 27(15), 4670. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27154670

  4. Siejak P., Smułek, W., Nowak-Karnowska J., Dembska A., Neunert G., Polewski K., Bird Cherry (Prunus padus) Fruit Extracts Inhibit Lipid Peroxidation in PC Liposomes: Spectroscopic, HPLC, and GC–MS Studies. Applied Sciences, 2022, 12(15), 7820. DOI: https://doi.org/10.3390/app12157820

  5. Neunert G., Tomaszewska-Gras J., Baj A., Gauza-Włodarczyk M., Witkowski S., Polewski K., Phase Transitions and Structural Changes in DPPC Liposomes Induced by a 1-Carba-Alpha-Tocopherol Analogue, Molecules (2021) 26, 2851. DOI: 10.3390/molecules26102851

  6. Ratautaite V., Samukaite-Bubniene U., Plausinaitis D., Boguzaite R., Balciunas D., Ramanaviciene A., Neunert G., Ramanavicius A., Molecular Imprinting Technology for Determination of Uric Acid, International Journal of Molecular Sciences (2021) 22(9), 5032. DOI: 10.3390/ijms22095032

  7. Nowak-Karnowska J., Głuszyńska A.,  Kosman J., Neunert G., Dembska A., Interaction of 9-Methoxyluminarine with Different G-Quadruplex Topologies: Fluorescence and Circular Dichroism Studies, International Journal of Molecular Sciences (2021) 22(19),10399. DOI: 10.3390/ijms221910399

  8. Neunert G., Tomaszewska-Gras J., Witkowski S., Polewski K., Tocopheryl Succinate-Induced Structural Changes in DPPC Liposomes: DSC and ANS Fluorescence Studies, Molecules, 2020, 25(12), 2780. DOI: molecules25122780

  9. Neunert G., Tomaszewska-Gras J., Siejak P., Pietralik Z., Kozak M., Polewski K., Disruptive effect of tocopherol oxalate on DPPC liposome structure: DSC, SAXS, and fluorescence anisotropy studies,  Chemistry and Physics of Lipids (2018) 216, 104–113. DOI: 10.3390/molecules25122780

  10. Dwiecki K., Piasecka A., Neunert G., Nogala-Kałucka M., Polewski K., Mechanism study of selected phenolic compounds determination using β-cyclodextrin-coated CdSe/ZnS quantum dots, Journal of Luminescence (2017) 192, 1119-1126. DOI:  10.1016/J.JLUMIN.2017.08.019

  11. Neunert G., Szwengiel A., Walejko P., Witkowski S., Polewski K., Photostability of alpha-tocopherol ester derivatives in solutions and liposomes. Spectroscopic and  LC-MS studies, Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology (2016) 160, 121–127. DOI: 10.1016/j.jphotobiol.2016.03.032

  12. Neunert G., Makowiecki J., Piosik E., Hertmanowski R., Martyński T., Polewski K., Miscibility of dl-alpha-tocopherol beta-glucoside in DPPC monolayer at air/water and air/solid interface, Materials Science and Engineering C (2016) 67, 362-368. DOI: 10.1016/j.msec.2016.05.004

  13. Neunert G., Wałejko P., Witkowski S., Polewski K., Wpływ parametrów fizycznych środowiska na przebieg procesu fotodegradacji estrowych pochodnych alfa-tokoferolu, W: Bioprodukty – pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności, Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Wydz.WNoŻiŻ UP Poznań (2016), str. 74-83, ISBN 978-83-7160-835-3

  14. Makowiecki J., Piosik E., Neunert G., Stolarski R., Piecek W., Martyński T., Molecular organization of perylene derivatives in Langmuir-Blodgett multilayers, Optical Materials (2015) 46, 555-560. DOI:
    10.1016/j.optmat.2015.05.025

  15. Dwiecki K., Neunert G., Nogala-Kalucka M., Polewski K., Fluorescence quenching studies on the interaction of catechin-quinone with CdTe quantum dots. Mechanism elucidation and feasibility studies, Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy (2015) 149, 523-530. DOI:  10.1016/j.saa.2015.04.100

  16. Neunert G., Górnaś P., Dwiecki K., Siger A., Polewski K., Synergistic and antagonistic effects between alpha-tocopherol and phenolic acids in liposome system: spectroscopic study, European Food Research and Technology (2015) 241(6), 749-757. DOI: 10.1007/s00217-015-2500-4

  17. Czubinski J., Dwiecki K., Siger A., Neunert G., Lampart-Szczapa E., Characterization of different digestion susceptibility of lupin seed globulins, Food Chemistry (2014) 143, 418–426. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.08.015

  18. Czubinski J., Dwiecki K., Kachlicki P., Neunert G., Lampart - Szczapa E., Nogala-Kałucka M.,  Release of Flavonoids from Lupin Globulin Proteins during Digestion in a Model System,  Journal of Agricultural and Food Chemistry (2012) 60(7) 1830-1836.

  19. E. Chimczak, T. Dunaj, M. Bertandt, A. Wieczorek, G. Neunert, G. Chimczak, M.Cież,  M. Łukasik, Spectral and kinetic properties of electroluminescence of ZnS:Cu powder  in polymer structure, Central European Journal of Physics, 1-6, arXiv:1208.4822

  20. Grażyna Neunert, Przemysław Polewski, Michał Markiewicz, Piotr Walejko, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski: Partition of tocopheryl.  glucopyranoside into liposome membranes studied by fluorescence methods.  Biophysical Chemistry,  146, Issue 2-3 (2010), 92-97

  21. Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski, Grażyna Neunert: Mechanizmy przeciwutleniającego działania flawonoidów sojowych w liposomach, Flawonoidy i ich zastosowanie, praca zbiorowa pod redakcją Marii Kopacz, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2010. str. 19-31

  22. Paweł Górnas, Grażyna Neunert, Krzysztof Baczyński, Krzysztof Polewski,  “Beta-cyclodextrin complexes with chlorogenic and caffeic acids from coffee brew:  Spectroscopic, thermodynamic and molecular modelling study”,  Food Chemistry 114 (2009) 190–196 

  23. K. Dwiecki, G. Neunert, P. Polewski, K. Polewski, “Antioxidant activity  of daidzein, a natural antioxidant, and its spectroscopic properties in organic  solvents and phosphatidylcholine liposomes”,  Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 96 (3), (2009) 242-248.