Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywają się cyklicznie co dwa lata w różnych krajowych ośrodkach akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. Podczas tych spotkań przedstawiciele jednostek naukowych i przemysłu spożywczego mają okazję do zaprezentowania najnowszych osiągnięć naukowych i techniczno-technologicznych. Organizatorem Sesji jest Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie a współorganizatorem jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Dodatkowo Sesja Naukowa połączona została z uroczystościami jubileuszu 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
W ramach Sesji odbędą się wykłady, prowadzone przez wybitnych naukowców o renomie uznanej w kraju i zagranicą, krótkie wystąpienia ustne oraz prezentacje w formie plakatów naukowych.
Podczas Sesji prezentowane będą wyniki najnowszych badań naukowych o charakterze podstawowym i aplikacyjnym, umożliwiając tym samym wymianę doświadczeń oraz nawiązywanie współpracy w obszarze nauki oraz na styku nauki z otoczeniem społeczno-gospodarczym. Sesja będzie doskonałą platformą integrującą całe środowisko naukowców i praktyków skupione wokół dyscypliny technologia żywności i żywienia w aspekcie zintegrowanej idei: żywność-żywienie-zdrowie.
Podczas Sesji odbędą się:
- Wykłady plenarne
- Komunikaty ustne
- Sesje posterowe
- Dyskusja panelowa
link do strony: https://jubinutrifoodconf.uwm.edu.pl/