Dydaktyka
Katedra Zarządzania Jakością Żywności
prowadzi zajęcia dydaktyczne dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na następujących kierunkach studiów:
KIERUNEK
Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Audytowanie i dokumentowanie systemów zarządzania
- Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna (GMP/GHP)
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Metody monitorowania jakości i bezpieczeństwa żywności
- Metrologia
- Normalizacja, akredytacja i certyfikacja
- Podstawy zarządzania jakością
- Praktyka technologiczna i systemowa
- Prawo żywnościowe z elementami prawa cywilnego
- Propedeutyka wiedzy o jakości i bezpieczeństwie żywności
- Seminarium problemowe 1 i 2
- Statystyczna kontrola procesów i sterowanie jakością żywności
- Systemowe zapewnienie bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym
- Techniki proekologiczne i zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności
- Technologiczne uwarunkowania jakości produktów pochodzenia zwierzęcego
- Wprowadzenie do zarządzania środowiskiem w przemyśle spożywczym
- Wstęp do zarządzania jakością
- Zagrożenia i ocena ryzyka w produkcji żywności
- Zarządzanie jakością żywności wg norm ISO 9000
KIERUNEK
Technologia żywności
i żywienie człowieka
- Ekologiczne uwarunkowania produkcji żywności
- Metody statystyczne w planowaniu i optymalizacji prac badawczych
- Prawo żywnościowe
- Prawna ochrona konsumenta
- Sterowanie jakością i optymalizacja procesów produkcyjnych
- Systemowe zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności
- Systemowe zarządzanie środowiskiem
- Systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji przemysłowej
KIERUNEK
Dietetyka
- Bezpieczeństwo żywności
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia