Oferta usługowa badawcza
Zakres działań
Diagnozowanie oddziaływań procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności na środowisko, wdrażanie technologii bezodpadowych, wdrażanie koncepcji zrównoważonego rozwoju w produkcji i dystrybucji żywności
Analizy danych doświadczalnych. Z zakresu statystycznego sterowania procesami produkcyjnymi w przetwórstwie żywności, kontrola procesów dla przedsiębiorców, statystyczne prognozowanie jakości i bezpieczeństwa żywności
Wdrażanie i promowanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych i systemowych w branży spożywczej, w szczególności dotyczących nowoczesnej produkcji drobiarskiej
Kompleksowa ocena właściwości żywności w tym specjalistyczne analizy chemiczne, mikrobiologiczne, sensoryczne, instrumentalna analiza tekstury, barwy i właściwości termicznych produktów spożywczych z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej
Opiniowanie i konsultowanie problemów. Dotyczących systemowego zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności z uwzględnieniem aspektów prawa żywnościowego i ochrony konsumentów
Wyposażenie Katedry obejmuje:
- Różnicowy kalorymetr skaningowy (DSC) PERKIN ELMER 7
- Analizator aktywności wody typ HP23-AW-SET-40 ROTRONIC
- Analizator azotu metodą Kjeldahla FOSS TECATOR
- Bioscreen C
- Flokulator JLT 6 VELP
- Laboratoryjna suszarka rozpyłowa Büchi
- Liofilizator laboratoryjny LABCONCO
- Mikroskop optyczny OPTA-TECH MN-800
- Spektrofotometr uv-vis RAYLEIGH UV-2601; CARY 1E
- Stanowisko do fotogtrafii produktowej CANON D5100
- System MARA
- Szafy termostatyczne POL-EKO ST4BD; STSBD
- ThermoMixer C Eppendorf
- Wyparka próżniowa Büchi Labortechnik ROTAVAPOR R-300
- Zestaw pionowy do elektroforezy typu PAGE -SDS BioRad