Studia podyplomowe
Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do:
- Samodzielnego tworzenia, wdrażania, doskonalenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Roli aktywnego partnera i negocjatora w organizacji w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego
- Pełnienia funkcji specjalisty ds. zarządzania jakością żywności, w tym bezpieczeństwem żywności oraz auditora wewnętrznego systemów jakości i HACCP
- Sporządzania dokumentacji systemów jakości
- Nabycia umiejętności samodzielnego śledzenia zmian w polskim i wspólnotowym prawie żywnościowym w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
- Treningu umiejętności pracy zespołowej oraz komunikacji interpersonalnej
- Zdobycia wiedzy w dziedzinie inżynierii jakości i pozyskania nowych możliwości aktywności zawodowej.
Słuchacze uzyskują potwierdzenie nabytej wiedzy i umiejętności poprzez:
- Dyplom ukończenia Studiów Podyplomowych według wymogów Ministerstwa Edukacji i Nauki
- Certyfikat Auditora Wewnętrznego Systemów Zarządzania Jakością i HACCP
- Możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta Systemów Zarządzania Jakością Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (egzamin zewnętrzny za dodatkową opłatą, certyfikat w j. polskim oraz na indywidualne zamówienie w PCBC – w dowolnym obcym)
- Certyfikat PCBC ma charakter uniwersalny i bezterminowy w odniesieniu do systemów zarządzania jakością i ma dużą wartość dla pracodawców. Ponad 800 uczestników w ciągu 19 lat zdobyło u nas te certyfikaty! Lepszy start na rynku pracy z certyfikatem PCBC S.A.
Organizacja studiów i organizatorzy
- Zajęcia odbywają się w systemie niestacjonarnym, dwusemestralnym (wymiar 200 godzin), na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zjazdy planowane są raz w miesiącu: soboty i niedziele (9:00-17.40). Rekrutacja na studia trwa w okresie od 1.06.-30.09.
- Całkowity koszt studiów: 4200 zł (dwa semestry). Możliwość wpłaty w 3 ratach.
- Ze względu na sytuację epidemiczną forma szkolenia dostosowana jest do przepisów obowiązujących w danym okresie. Możliwa jest forma prowadzenia części zajęć w sposób zdalny.
- Zajęcia prowadzone są przez profesjonalny zespół trenerów, mających praktyczne doświadczenie i umiejętności w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Nasi wykładowcy to auditorzy wiodący PCBC, EOQ, BSA, TUV, BRC GS i innych jednostek certyfikujących z wieloletnią praktyką, specjaliści ds. systemów jakości i bezpieczeństwa z przemysłu oraz kadra naukowa silnie związana z produkcją spożywczą
- WAŻNE: Wszyscy słuchacze otrzymują corocznie aktualizowany, obszerny komplet autorskich materiałów wykładowych, gotowych do natychmiastowego wykorzystania przy wdrażaniu systemów jakości i bezpieczeństwa żywności w praktyce zawodowej
Kierownik Studiów: Prof. UPP dr hab. Renata Cegielska-Radziejewska
e-mail:renata.cegielska-radziejewska@up.poznan.pl
Sekretarz Studiów: inż. Aurelia Szymił
e-mail:aurelia.szymil@up.poznan.pl
UWAGA - ZAPRASZAMY – trwają zapisy na XXII edycje
OD CZERWCA PRZYJMUJEMY ZGŁOSZENIA NA ROK AKADEMICKI 2024/2025
ZAPISY TRWAJĄ DO 15 października
Program studiów podyplomowych
Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
W programie uwzględniono wymagania Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Zajęcia obejmują 200 godzin multimedialnych wykładów, seminariów, symulacji i warsztatów w małych grupach z następujących przedmiotów:
- Prawo żywnościowe
- Zarządzanie jakością wg PN-EN ISO 9001:2015
- Audit systemów jakości
- Dokumentacja systemów zarządzania jakością
- Systemy bezpieczeństwa żywności wg ISO 22000
- Systemy bezpieczeństwa wg BRC, IFS
- Normalizacja
- Wstęp do zarządzania środowiskiem wg ISO 14000:2015
- Koszty jakości
- Statystyczne narzędzia sterowania jakością
- Egzamin końcowy
Rekrutacja
Masz problem z rejestracją na studia ?
FAQ- najczęściej zadawane pytania podczas rekrutacji
- Rekrutacja na studia podyplomowe Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności odbywa się bez egzaminów wstępnych
- Zapraszamy wszystkich zainteresowanych poszerzeniem wiedzy w obszarze zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Studia podyplomowe skierowane są do absolwentów studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich
- W sprawach bieżących dotyczących rekrutacji należy kontaktować się mailowo
- Wniosek o przyjęcie na studia powinien zawierać:
- podanie,
- wypełniony kwestionariusz osobowy,
- odpis dyplomu ukończenia studiów.
Wniosek należy złożyć w sekretariacie Studiów osobiście, listownie lub w formie skanów dokumentów przesłać na adres Sekretarza Studiów.
Studia zostaną uruchomione przy zrekrutowaniu minimalnej liczby słuchaczy
Studia Podyplomowe – Rekrutacja
aurelia.szymil@up.poznan.pl
(w przypadku wysyłki dokumentów drogą elektroniczną konieczne będzie złożenie odpisu dyplomu ukończenia studiów wyższych na pierwszym zjeździe)
Baza noclegowa obejmuje 5 domów studenckich.
Ze względu na możliwość pokrywania się terminów zjazdów różnych kierunków studiów prosimy o rezerwację noclegu z wyprzedzeniem: https://akademiki.up.poznan.pl/
Odbiorca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Studia Podyplomowe – „Zarządzanie jakością….”
Konto odbiorcy: 29 1090 1362 0000 0000 3601 7894
Tytułem: Imię Nazwisko, Opłata za Studia Podyplomowe „Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności”
Subkonto na rok 2023/2024– 293.72.471
Dokumenty do pobrania
Kontakt
Kierownik studiów:
Prof. UPP dr hab. Renata Cegielska-Radziejewska
e-mail:renata.cegielska-radziejewska@up.poznan.pl
tel. 61 8487323
Sekretarz studiów:
inż. Aurelia Szymił
e-mail:aurelia.szymil@up.poznan.pl
tel. 61 8487218
Adres korespondencyjny:
Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
ul. Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
(z dopiskiem Jakość)